Als kind leerde ik in Nederland Engels breien met de werkdraad in mijn rechterhand, maar ik heb er jaren niets mee gedaan. Toen ik tijdens een van de corona lockdowns verslaafd raakte aan breien, meer info hierover in Over mij, gebeurde dit online en op de continentaalse manier, met de werkdraad in de linkerhand. Ik ging als een trein, maar merkte dat ik moeite had met de averechtse steek.
Ik woonde toen in Portugal en tijdens mijn eerste bezoek aan de plaatselijke breiclub merkte ik dat iedereen het daar anders deed. Wat bijzonder dacht ik, ze hebben de werkdraad om hun nek. Ik zag voor het eerst mensen op z'n Portugees breien! Ik was verbaasd over hoe snel het ging, maar vooral over de bewegingen, die eigenlijk maar heel klein waren. Toen ik hoorde dat iedereens lievelingssteek de averechtse steek was, ben ik op onderzoek uitgegaan: hier moest ik meer van weten. Ik heb video's bekeken, workshops gevolgd en geoefend, geoefend, geoefend.
Wat is Portugees breien?
Portugees breien is, net als continentaal en Engels breien, een andere techniek. Wat je er uiteindelijk mee maakt is hetzelfde en ziet er hetzelfde uit, alleen doe je het op een iets andere manier.
Net als bij Engels breien houdt je de werkdraad in je rechterhand, maar pas nadat hij of om je nek, of om een pin gegaan is. De spanning op de draad komt niet alleen van je handen, maar wordt verdeeld. De werkdraad is altijd voor je breiwerk waardoor je alleen hele kleine bewegingen nodig hebt om je breisteken te maken, een enkele beweging van de linkerduim is voldoende. Doordat je kleine bewegingen maakt is het een hele ergonomische manier van breien waarbij je je lichaam weinig belast. Zeker voor mensen die last hebben van gewrichten of pijn ervaren, is het het proberen waard.
Waarom ik Portugees brei?
Ik heb de averechtse steek altijd erg moeilijk gevonden en merkte dat ik projecten die deze steek veel gebruiken aan het ontwijken was. Ook kreeg ik na een tijdje breien last van mijn handen en armen. Ik merkte dat ik geen goede houding had als ik continentaal breide. Nu ik Portugees brei ga ik geen enkel project meer uit de weg, ik heb zelfs plezier in de averechtse steek en de ribbelsteek. Portugees breien dwingt mij vanzelf in een goede houding. Ik moet rechtop zitten voor een goede spanning en hierdoor brei ik veel ontspannender en ervaar ik geen pijn meer, ook niet na een hele avond breien. Ook vind ik dat mijn breiwerk er nu mooier en uniformer uitziet.
En nu? Waar leer ik Portugees breien? Op Youtube zijn een aantal filmpjes te vinden, waar de techniek wordt uitgelegd, die ik hieronder zal linken. Ik ben erg fan van de filmpjes van Filipa Carneiro, van wie ik het geleerd heb, maar die zijn bijna allemaal ik het Portugees. Ik ben van plan om workshops te geven en eventueel wat filmpjes in het Nederlands te maken. Ik heb veel meer plezier in breien sinds ik op deze manier brei en ik merk dat veel mensen deze techniek niet kennen. Misschien heb jij er ook iets aan. Mocht je geïnteresseerd zijn, laat het me dan weten via het contactformulier.
Links:
1 reactie
Wat een leuk blog. Het lijkt me inderdaad wel een fijne manier van breien. En inderdaad ik brei ook niet graag averechts
Ik woon in West-Brabant, een klein dorpje, dus ik denk niet dat ik life een workshop kan bezoeken, maar ik wacht even af, hoe jij het wil gaan doen. Hopelijk maak je een Nederlands filmpje, ook wil er ook voor betalen hoor, maar life zou ook wel heel leuk zijn. Groetjes Josette