Tips om met linnen te breien of te haken

Tips om met linnen te breien of te haken

Breien met linnen is voor heel veel mensen toch een drempel, terwijl het dat echt niet hoeft te zijn. Linnen is qua structuur en samenstelling natuurlijk niet te vergelijken met wol dat heel erg elastisch is en daarom breit het ook anders. Als we echter rekening houden met een aantal dingen, dan zal breien met linnen misschien wel net zo leuk worden als breien met wol. Met linnen gebreide kledingstukken zijn namelijk ontzettend licht en koel en linnen geeft een soepel eindresultaat dat alleen maar beter wordt met de tijd. Én linnen kan je wassen in de wasmachine!!

 

1. Met de hand opwinden.

Linnen voelt vaak een beetje stug aan. Door de streng met de hand op te winden, komt het garen al voor het breien in contact met je handen wat het gelijk wat soepelheid geeft. 

 

2. Brei vanuit de buitenkant

Kies er na het opwinden voor om de draad aan de buitenkant te pakken. Als je het garen van binnenuit gaat breien, is de kans erg groot dat het een grote warboel wordt. 

 

3. Brei met houten/bamboe naalden.

Linnen voelt stug aan, maar kan van je naalden glijden als je metalen naalden gebruikt. Door houten of bamboe naalden te gebruiken, heb je iets meer controle over je breiwerk. 

 

4. Laat je perfectionisme los tijdens het breien

Linnen kan een onregelmatig resultaat geven voor het blokken. De steken zullen veel onregelmatiger zijn dan met wol. Probeer hier niet teveel op te letten en pas je manier van breien niet aan. Brei in je eigen ritme en vertrouw erop dat het goed komt na het wassen. 

 

5 Maak een proeflapje

Linnen verandert na het wassen. Het onregelmatige resultaat tijdens het breien zal na het wassen gelijk trekken. Maak daarom een proeflapje en was dit voor dat je echt gaat breien, want ook de steekverhouding kan veranderen. 

 

6. Aanhechten van een nieuwe draad

Hecht een nieuwe draad aan door een aantal steken de oude draad en de nieuwe draad samen te breien. en werk het einde weg door met een wolnaald de steken te dupliceren. 

 

Ken jij nog andere tips? Geef je linnen een kans?

 

Klik  hier voor garens met linnen.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen